Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Για εκείνους που είναι πιο πνευματικά όντα, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνονται λίγο αποσυνδεδεμένοι από τους άλλους ανθρώπους κατά καιρούς


Η εμπειρία της μοναξιάς είναι σχεδόν ένα φυσικό επακόλουθο της πνευματικής αφύπνισης.
Παρόλο που ίσως συνδεόμαστε με το εσωτερικό μας σύστημα καθοδήγησης, κάποιες στιγμές αισθανόμαστε λίγο εκτοπισμένοι από το σύγχρονο πολιτισμό, με τον υλισμό, τον καταναλωτισμό και την αρνητικότητα που συχνά βασιλεύουν σε αυτόν.
 Αν περνάτε από μια αφυπνιστική διαδικασία, τότε ξέρετε σίγουρα, πως είναι κάποιος να νιώθει ότι ξεκόβει από το κοπάδι και την προσπάθεια που καταβάλλει να διατηρήσει μια αίσθηση ενότητας με όλους, ενώ, επίσης, αισθάνεται σαν να είναι συναισθηματικά μακριά από όλους. Ειδικά όταν έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της αρετής ή τον δρόμο που υποδεικνύει ο Χριστός.
Μπορούμε με κάποιους τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πνευματική μοναξιά; Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να νιώσουμε καλύτερα βαδίζοντας στον μοναχικό δρόμο μας.
 Για παράδειγμα βοηθά πολύ το να συνειδητοποιήσουμε ότι η  ίδια η πραγματικότητα είναι απλά ένα παιχνίδι της συνείδησης. Πως όλα είναι ένα όνειρο.
Αυτή τη στιγμή ονειρεύεστε. Όχι με την έννοια ότι το σώμα σας είναι κοιμισμένο, αλλά ονειρεύεστε με την έννοια, ότι όταν πεθάνετε θα ξυπνήσετε σε μια νέα διάσταση, που είναι η πραγματική ζωή.
Τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας και το ταξίδι σας ήταν όλα ένα μεγάλο στημένο παιχνίδι, έτσι ώστε να μπορέσετε να εξελιχθείτε ως ψυχές και να μπορέσετε να επιστρέψετε εκεί από όπου φύγατε. Από τον αληθινό κόσμο του φωτός.
Το να αποστασιοποιηθείτε και να δείτε με άλλη ματιά τα πράγματα, βοηθά πραγματικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς, επειδή αυτό σας επιτρέπει να θυμόσαστε ότι η ζωή σας είναι μια εκδήλωση της συνείδησής σας και μια προβολή της δημιουργικότητάς σας.
 Μην παίρνετε τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά! Προσπαθείστε να μαθαίνετε από το όνειρο, να ακούτε το όνειρο, και να εξερευνάτε το όνειρο. Αλλά μην αφήσετε το περιεχόμενο του ονείρου να σας αιχμαλωτίσει.
 Μην αφήνετε σκέψεις όπως: «Για πάντα πρόκειται να είμαι μόνος», ή «εγώ ποτέ δεν θα βρω καλούς φίλους», ή «ποτέ δεν θα βρω κάποιον να μπορέσω να βασιστώ πάνω του» να κυριαρχούν στη συνείδησή σας. Όταν έχετε το φόβο, ως κίνητρο στην ζωή, τότε λαμβάνετε αποφάσεις από φόβο, πράγμα που ωθεί μακριά, τα πράγματα που θέλετε.
Για παράδειγμα, αν φοβόμαστε το αίσθημα της μοναξιάς, μπορούμε πραγματικά να προσελκύσουμε περισσότερη μοναξιά στη ζωή μας. Ποιός θα προσελκυόταν από ένα ενεργειακό πεδίο φόβου και μεμψιμοιρίας;
Όταν επιτρέπετε στον φόβο να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, τότε δεν μπορείτε να νιώσετε ελεύθεροι, ούτε να είστε ανοιχτοί στις πιθανότητες και στις δυνατότητες που θα σας παρουσιαστούν.
 Δεν χρειάζεται να βιάζεστε. Η ζωή στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να είναι πολύ ξέφρενη. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βιαστούμε, και δεν χρειάζεται να τρέχουμε λες και θα κερδίσουμε κάποιον αγώνα.
 Μερικές φορές, εμείς οι ίδιοι προκαλούμε άγχος στον εαυτό μας, κρατώντας τον εαυτό μας δέσμιο στις προσδοκίες που προβάλλει η κοινωνία για εμάς.
Με το να θέλετε να αποκτήσετε μια κατ’ εσάς υποδειγματική ζωή, γεμίζετε μόνο με άγχος και σύγχυση. Μαθαίνοντας να τα αφήνετε όλα πίσω σας και να χαλαρώνετε, θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να δημιουργήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή για τον εαυτό σας.
Ακολουθήστε τη διαίσθησή σας και να κάνετε πράγματα που έρχονται φυσικά σε σας. Η ζωή είναι ταξίδι. Συνεργαστείτε με την πρόνοια του Θεού, δεχθείτε ότι σας έρχεται, ακολουθήστε την καρδιά σας, να είστε ανοικτοί σε όλα τα ενδεχόμενα κι αποδεχθείτε τα, είτε είναι καλά, είτε άσχημα. Ακόμα και τα άσχημα έρχονται στη ζωή για κάποιο λόγο και σίγουρα μαθαίνουμε από αυτά.
 Να θυμάστε πάντα, πως υπάρχουν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι γύρω μας. Μην απογοητεύεστε αν δεν έχετε βρει κάποιον ακόμη στο άμεσο περιβάλλον σας. Μπορείτε να ψάξετε ακόμα και για έναν καλό πνευματικό, για να συζητάτε μαζί του, όταν χρειάζεστε την ανθρώπινη επικοινωνία. Βρείτε κάποιον που να σας ταιριάζει και να σας αναπαύει η παρέα και τα λόγια του. Πάντα θα είναι εκεί για να σας ακούσει όταν θα έχετε ανάγκη, αλλά ακόμα κι αν δεν είναι, θα σας πει με Ποιόν πρέπει να μιλήσετε, ώστε να νιώσετε καλύτερα.
 Να αναλάβετε δράση προς την κατεύθυνση της ζωής που θέλετε εσείς και να ανταποκρίνεστε στα καλέσματα που σας κάνουν να νιώθετε, ότι θα προσφέρετε καλό στους άλλους. Τα όμορφα συναισθήματα που προκαλούνται όταν κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους μας γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη.
 Προσπαθείστε να προσεύχεστε όσο πιο συχνά μπορείτε, όχι με τη στενή έννοια της απαγγελίας προσευχών ή ψαλμών, αλλά μιλώντας με απλά λόγια στον Θεό. Θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές, όταν Του μιλάτε, έρχονται λύσεις και ιδέες στο μυαλό σας που πριν δεν μπορούσατε καν να φανταστείτε ότι υπάρχουν.
 Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε μόνοι ή αποκλεισμένοι από την κοινωνία, ειδικά αν οι απόψεις και οι πεποιθήσεις σας φαντάζουν εναλλακτικές. Να μην αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Η αυτολύπηση είναι άχρηστη. Δεν οδηγεί σε κανένα χρήσιμο αποτέλεσμα.
Να είστε υπερήφανοι που έχετε το θάρρος να είστε ο εαυτός σας, σε έναν κόσμο όπου η ατομικότητα καταστέλλεται. Όσο διατηρείτε την ακεραιότητα του χαρακτήρα σας κι ακολουθείτε το σωστό δρόμο της αρετής θα έχετε μόνο απίστευτες σχέσεις από εδώ και πέρα. Όχι μόνο σχέσεις με αξιόλογα άτομα μέσα στο ταξίδι της ζωής, αλλά και σχέσεις με έναν κόσμο που δεν βλέπουν οι πολλοί γύρω μας.
 Να θυμάστε ότι κι αρκετοί άλλοι νιώθουν όπως νιώθετε εσείς κι αισθάνονται πολλές φορές πνευματική μοναξιά. Κι όταν νιώθετε έτσι, το σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα. Να λειτουργείτε με αγάπη, να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας, που είστε αληθινοί, και να έχετε εμπιστοσύνη στο Θεό, ότι αφού Του μιλάτε και Τον σκέφτεστε θα σας παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε, αρκεί να είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα βήμα έξω από τη ζώνη άνεσής σας, για να συμβούν όλα τα όμορφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου