Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Κεφάλαιο 11: Όταν Φαίνεται ότι ο Θεός δεν Απαντάει



Γιατί μερικές προσευχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απαντηθούν απ’ ότι κάποιες άλλες, και γιατί μερικές προσευχές φαίνεται να μην εισακούγονται; Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ο Θεός πάντα απαντάει στις προσευχές μας, όχι όμως πάντα αμέσως ούτε με τον τρόπο ακριβώς που προσμένουμε να το κάνει. Μερικές φορές λέει «ναι», μερικές φορές «όχι,» και μερικές φορές λέει «περίμενε.»

Όταν φαίνεται ότι οι προσευχές σου δεν λαμβάνουν απάντηση, κάνε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

Είμαι σίγουρος ότι προσεύχομαι γι’ αυτό που θέλει και ο Θεός, το οποίο είναι και το θέλημά Του;

Ο Θεός δεν απαντάει σε μερικές προσευχές με τον τρόπο που θέλουμε ή προσμένουμε εμείς από Αυτόν να απαντήσει, επειδή γνωρίζει ότι αυτό για το οποίο προσευχόμαστε δεν θα είναι πράγματι καλό για μας, ή δεν θα είναι καλό για τους άλλους. Η Βίβλος μας προειδοποιεί ότι αν η καρδιά μας δεν είναι σωστή, ή τα κίνητρά μας είναι εγωιστικά, τότε Κύριος μπορεί να μη μας δώσει αυτά που ζητάμε.1

Μερικές φορές ο Θεός δεν απαντάει στις προσευχές μας επειδή έχει κάτι καλύτερο για μας. Ο Θεός γνωρίζει καλύτερα, και δίνει το καλύτερο σ’ εκείνους που αφήνουν τις επιλογές τους σ’ Αυτόν.

Έχω κάνει το μέρος μου υπακούοντας τον Κύριο σ’ αυτά που μου είπε να κάνω;

Η πίστη και η υπακοή έρχονται πρώτα, μετά ο Θεός απαντάει στην προσευχή. Αν κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να εκπληρώσεις το μέρος σου στη συμφωνία, κάνοντας αυτά που μπορείς για να βοηθήσεις να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, και αν κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για να κάνεις αυτό που είναι σωστό και αυτό που Τον ευχαριστεί — που είναι, να αγαπάς Αυτόν και τους άλλους — τότε μπορείς να Τον εμπιστευτείς ότι θα απαντήσει στην προσευχή σου.2 Όμως, αν δεν κάνεις αυτό που γνωρίζεις ότι είναι σωστό, ή δεν πληροίς τους όρους που αναφέρονται στο Λόγο Του ή που έδωσε σε σένα προσωπικά, τότε δεν μπορείς να προσμένεις από Αυτόν να σου δώσει αυτό που ζήτησες.3

Βέβαια, μπορεί μερικές φορές επίσης να σου ζητήσει να κάνεις κάτι που δεν είναι αυτό που ανέμενες ή που ήλπιζες να ακούσεις. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι ο Θεός είναι Εκείνος που τα βλέπει και τα γνωρίζει όλα και ότι σε αγαπάει και ενδια-
φέρεται για σένα και για την ευημερία σου, και ότι είναι σοφό να κάνεις ό,τι σου λέει. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί δύσκολο ή πολυέξοδο να κάνεις αυτό που σου λέει, όμως στο τέλος πάντα θα ανακαλύπτεις ότι είχε δίκιο.

Μήπως ο Κύριος δοκιμάζει την πίστη μου;

Μερικές φορές ο Θεός θέλει να δει πόσο σοβαρά επιθυμείς να πάρεις την απάντηση. Αν πράγματι πιστεύεις ότι είναι ικανός να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί, τότε θα δείξεις επιμονή!4

Αν συνεχίσεις δια πίστεως, ακόμη κι όταν φαίνεται σαν να μην απαντάει ο Θεός στην προσευχή σου, αυτό ευχαριστεί το Θεό. Του αρέσει το είδος της πίστης που αρνείται να τα εγκαταλείψει, το είδος που θα συνεχίσει αντίθετα με τις συνθήκες που επικρατούν. Του αρέσουν εκείνοι που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα γίνει κάτι, απλά επειδή Αυτός το έχει πει.

Ένα καλό παράδειγμα πάνω σ’ αυτό είναι ο Αβραάμ στην Παλαιά Διαθήκη, που ήταν πάνω από εκατό ετών και ακόμη δεν είχε αφήσει κληρονόμο. Ο Θεός είχε υποσχεθεί ότι η γυναίκα του η Σάρα θα γεννούσε ένα γιο, όμως τώρα ήταν ενενήντα και πολύ πέρα από την ηλικία της γονιμότητας. Όμως ο Αβραάμ συνέχισε να πιστεύει στην υπόσχεση του Θεού παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, και όπως και έγινε, ο Θεός το έκανε. Η Σάρα συνέλαβε θαυματουργά και γέννησε ένα γιο, τον Ισαάκ, που μέσω του γιού του Ιακώβ έγινε ο πατριάρχης του Εβραϊκού λαού.

Ο Απόστολος Παύλος έγραψε για τη θέση της πίστης του Αβραάμ: «Και χωρίς να διστάσει στην πίστη του δεν σκεφτόταν ότι το σώμα του ήταν ήδη νεκρωμένο (αφού ήταν ήδη εκατό χρονών) και τη νέκρωση της μήτρας της Σάρας, κι ούτε δίστασε στην υπόσχεση του Θεού με απιστία, αλλά πήρε δύναμη στην πίστη δοξάζοντας το Θεό, και έχοντας σιγουριά ότι εκείνο που υποσχέθηκε έχει τη δύναμη να το επιτελέσει, γι’ αυτό και αυτό λογαριάστηκε σ’ αυτόν για δικαιοσύνη.”5

Αν έχεις πραγματική πίστη, θα πεις, «Διεκδικώ την υπόσχεση του Θεού και προχωράω, αν και δεν μπορώ να δω το δρόμο μπροστά μου αυτή τη στιγμή!» Ίσως εσύ μπορεί να μην βλέπεις τι είναι μπροστά, όμως συνεχίζεις. Γνωρίζεις ότι ο Κύριος έχει εισακούσει την προσευχή σου, και θα απαντήσει στο καθορισμένο Του χρόνο. Αυτό είναι το είδος της πίστης που ευχαριστεί το Θεό και φέρνει αποτελέσματα!

Μήπως ο Κύριος προσπαθεί να μου διδάξει υπομονή ή κάποιο άλλο μάθημα;

Απλώς φαίνεται να είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης ότι αναζητάμε το Θεό περισσότερο όταν χρειαζόμαστε κάτι από Αυτόν. Είναι μεγάλη Του ευχαρίστηση να ικανοποιεί τις ανάγκες μας, όμως είναι επίσης και αρκετά ευφυής ώστε να εκμεταλλεύεται εκείνες τις φορές που έχει την πλήρη προσοχή μας ώστε να μας διδάξει μαθήματα, που θα μας φέρουν πιο κοντά σ’ Αυτόν και θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Η υπομονή φαίνεται να είναι ένα από τα πιο συχνά μαθήματά Του, όμως μπορεί επίσης να προσπαθεί να σε διδάξει να έχεις περισσότερη αγάπη, να είσαι πιο ταπεινός, να προσεύχεσαι περισσότερο, ή να μάθεις κάποιο από τ’ άλλα μαθήματα που είναι μέρος της ζωής. Αν αυτή είναι η περίπτωση, όταν θα έχεις μάθει οτιδήποτε προσπαθεί να σε διδάξει, τότε θα σου απαντήσει.

Είναι ο κατάλληλος καιρός για τον Κύριο, και είναι οι συνθήκες σωστές;

«Σε όλα υπάρχει ο χρόνος τους και υπάρχει καιρός για το κάθε τι κάτω από τον ουρανό.»6 Ο Θεός έχει το χρόνο Του, δεν μπορείς να Τον κάνεις να βιαστεί. Η προσευχή είναι μερικές φορές σαν να φυτεύεις έναν σπόρο: Χρειάζεται χρόνο για να βλαστήσει ο σπόρος, να ξεμυτίσει από το χώμα, να ωριμάσει, και να καρποφορήσει — και μερικά είδη σπόρων χρειάζονται περισσότερο καιρό από κάποια άλλα. Μερικά λουλούδια φαίνονται να ξεπετιούνται μέσα σε μια νύχτα, όμως τα δέντρα χρειάζονται χρόνια πριν καρποφορήσουν.

Πρέπει να υπάρξουν οι σωστές συνθήκες πριν ο Θεός μπορέσει να απαντήσει. Μερικές φορές οι πολύπλοκες καταστάσεις χρειάζονται χρόνο. Είναι σαν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα: Όσο πιο περίπλοκο είναι το πρόβλημα και όσο πιο πολλοί παράγοντες αναμιγνύονται, τόσο πιο περίπλοκη είναι η απάντηση και περισσότερος χρόνος απαιτείται.

Μήπως η απάντησή Του επηρεάζεται από τις αποφάσεις ή τις πράξεις των άλλων;

Η έκβαση της προσευχής εξαρτάται από τρεις κύριους παράγοντες: Το δικό σου θέλημα (αυτό που θέλεις εσύ), το θέλημα του Θεού (αυτό που θέλει Αυτός), και τις αποφάσεις και τις πράξεις των άλλων που έχουν σχέση. Ακόμα κι όταν το θέλημά σου και το θέλημα του Θεού συμφωνούν, ίσως Αυτός να μην μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή έχει δώσει σε όλους το μεγαλείο της επιλογής. Οι αποφάσεις και οι πράξεις όσων άλλων αναμιγνύονται επίσης βοηθάνε στον καθορισμό του αποτελέσματος. Δεν ελέγχεις εσύ το κάθε τι εντελώς, ούτε κι αυτοί το ελέγχουν εντελώς, ενώ ο Θεός έχει ειδικά περιορίσει τον εαυτό Του να μην ελέγχει το κάθε τι ολοκληρωτικά. Αν οι προσευχές σου δεν εισακούονται επειδή οι άλλοι παίρνουν τις, όπως σου φαίνονται, λάθος αποφάσεις, μην απελπίζεσαι: Προσευχήσου ο Θεός να αγγίξει την καρδιά τους και να τους βοηθήσει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Ωστόσο, άσχετα με το τι κάνουν ή δεν κάνουν οι άλλοι, ή αν παίρνουν σωστές ή λάθος αποφάσεις, οι υποσχέσεις που έχει βάλει στη Βίβλο ο Ιησούς, εξακολουθούν να παραμένουν αληθινές. Μια λανθασμένη απόφαση από τη μεριά ενός άλλου δεν μπορεί να ακυρώσει την ισχύ και την υπόσχεση του Λόγου του Θεού. Γι’ αυτό αν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση όπου αισθάνεσαι ότι η προσευχή σου δεν μπορεί να εισακουστεί, επειδή κάποιος άλλος κάνει λάθος επιλογές, πρέπει να ξέρεις ότι ο Θεός δεν θα πάψει να εισακούει την προσευχή σου και θα την απαντήσει κατά κάποιο τρόπο, ακόμη κι αν δεν μπορέσεις να δεις την απάντηση σ’ αυτή τη ζωή.

Ο Θεός παίρνει την παράκληση της καρδιά σου και τα χείλη σου και, μέσα στη σοφία Του, απαντάει με τον τρόπο που ξέρει ότι είναι ο καλύτερος, καθώς επίσης και ανάλογα με τις επιλογές που κάνουν και οι άλλοι. Όταν κάνεις διαθέσιμη στον εαυτό σου τη δύναμη της προσευχής, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσεις πως η επιλογή του Θεού και
ο τρόπος με τον οποίο σου απαντάει, — όσο κι αν μπορεί να διαφέρει από το δικό σου — είναι πάντα ο καλύτερος.

1. Ιακώβου 4:3
2. Ιωάννη 15:7, A’ Ιωάννη 3:21-22
3. Ιωάννη 9:31, Ψαλμός 66:18-20
4. Λουκά 11:5–10; 18:1–8; Ρωμαίους 4:21; 12:12; Α’ Πέτρου 1:6–7
5. Ρωμαίους 4:19–22
6. Εκκλησιαστής 3:1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου