Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Μητροπολίτης της Σερβικής Εκκλησίας: στο Μαυροβούνιο ζούμε τη δεύτερη γέννηση του λαού

 

Στις 27 Ιανουαρίου 2020 κατά τη λιτανευτική πομπή με συμμετοχή πολλών χιλιάδων πιστών στην Μπούντβα (Μαυροβούνιο) ο οικείος ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς δήλωσε ότι ο λαός του Μαυροβουνίου αυτή τη στιγμή ζει τη δεύτερη γέννησή του, έγραψε σχετικά στο Telegram λογαριασμό του ο Επίσκοπος Μπαρυσέφκα Βίκτωρ.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς κατέθεσε τις σκέψεις του: «Μετά τη λήξη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας με αφορμή την ημέρα μνήμης του Αγίου Σάββα Σερβίας, εξερχόμενος μαζί με τον Άγιο Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιο καθ’ οδόν του παρατηρώ: “Σεβασμιώτατε, μεγαλοπρεπές γεγονός ζήσατε σήμερα”. Και ο Μητροπολίτης μου απαντά: «Πρόκειται για θαύμα του Θεού. Είναι μια δεύτερη γέννηση του λαού στο Μαυροβούνιο».

Όπως ομολόγησε ο ίδιος, ο Επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας συγκλονίσθηκε από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετασχόντων της λιτανευτικής πομπής υπέρ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Μαυροβούνιο ήταν νέοι άνθρωποι, «οι οποίοι που και που βροντοφώναζαν: ‘ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΕΡΑ’».

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι με αυτά τα λόγια ο λαός διαμαρτύρεται κατά της υφαρπαγής από την Πολιτεία των ιερών και των οσίων τους», διευκρίνισε ο Ιεράρχης και πρόσθεσε, στην αρχή είχα την εντύπωση ότι ήταν λίγοι οι οποίοι εξήλθαν του ναού για να συμμετάσχουν στην πομπή, αλλά, όπως αποδείχθηκε αργότερα, κατά μήκος της διαδρομής εκατέρωθεν ευρίσκονταν άνδρες και γυναικόπαιδα που, όσο προχωρούσε η πορεία, εξέβαλλον σ’εκείνο το «ανθρώπινο ρυάκι» για να μετατραπούν πολύ σύντομα σε “ολόκληρο ποτάμι”. Το πρωί της επομένης πληροφορηθήκαμε ότι ήταν λαοθάλασσα, διότι σύμφωνα με τα ΜΜΕ για στην πορεία συμμετείχαν περίπου 60-70% κατοίκων της Μπούντβα».

Ο Θεοφιλέστατος κ. Βίκτωρ σημείωσε ότι αγνοεί με ποια λόγια περιγράφηκαν οι λιτανευτικές πομπές στην Ουκρανία από εκπροσώπους των λοιπών κατά τόπους Εκκλησιών, ενώ ο ίδιος με ασφάλεια μπορεί να πει ότι στην καρδιά του λαού του Μαυροβουνίου υπάρχει ζωντανή η πίστη.

«Βλέποντας ένα ήσυχο και φιλειρηνικό γέροντα μητροπολίτη, τον οποίο ακολουθούσε το ποίμνιό του πολλών χιλιάδων, μου’ρθε μια σκέψη ότι τώρα με καθαρή συνείδηση μπορεί να απολογηθεί στον Αληθινό μας Ποιμενάρχη: “ Ἰδοὺ ἐγὼ καὶ τὰ παιδία, ἅ μοι ἔδωκεν ὁ Θεός” (Ησ. 8. 18)».

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

raskolam.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου