Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

 

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

Η προσευχή αποτελεί εντολή του Θεού στον άνθρωπο. «Αιτείτε και δοθήσεται υμίν» μας λέει ο ίδιος ο Κύριος, όπως γράφει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (7, 7- 8). Όταν ζητάμε κάτι από τον Θεό Πατέρα με πίστη, Εκείνος εισακούει τις προσευχές μας και εκπληρώνει τα αιτήματά μας που οδηγούν στη σωτηρία μας.

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

Πώς πρέπει να προσευχόμαστε

Η προσευχή αποτελεί ιερή στιγμή. Είναι το ισχυρό μέσο που έχουμε για να επικοινωνούμε με τον Δημιουργό μας. Τα λόγια προσευχής πρέπει να λέγονται χωρίς βιασύνη, με πίστη και αγάπη προς τον Θεό.

Για να καρποφορήσει η προσευχή, χρειάζεται ταπείνωση καρδιάς, μυστηριακή ζωή και συγχώρηση των αδελφών μας. Την ώρα της προσευχής, ο νους μας πρέπει να είναι αφοσιωμένος στη δοξολογία του Θεού. Χρειάζεται να έχουμε αφήσει στην άκρη όλες τις βιοτικές μέριμνες, τις σκέψεις και τα άγχη της καθημερινότητας για να νιώθουμε τα λόγια προσευχής που απευθύνουμε στον Θεό.

 

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

 

Σε αυτό μας βοηθά πολύ το κομποσκοίνι. Οι σκέψεις και οι πειρασμοί δεν μας αφήνουν να συγκεντρωθούμε στην προσευχή. Ο διάβολος δεν θέλει να επικοινωνούμε με τον Δημιουργό μας και συνεχώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας αποσπάσει από την προσευχή. Το κομποσκοίνι είναι το απαραίτητο βοήθημα για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι τόσο όταν προσευχόμαστε στον ναό κατά τις ακολουθίες όσο και όταν προσευχόμαστε μόνοι μας.

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

Προσευχή με κομποσκοίνι

Σε κάθε κόμπο του κομποσκοινιού επικαλούμαστε το όνομα του Κυρίου λέγοντας τη σύντομη ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με» ή απλώς «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Κρατούμε το κομποσκοίνι στο χέρι μας και, μετρώντας έναν έναν τους κόμπους του, επαναλαμβάνουμε την παραπάνω σύντομη ευχή.

 

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

 

Αν θέλουμε, εκτός, από την ευχή προς τον Κύριο, σε κάθε κόμπο του κομποσκοινιού μπορούμε να λέμε τη σύντομη προσευχή προς την Παναγία «Υπεραγία Θεοτόκο σώσον με». Επίσης, μπορούμε να απευθύνουμε προσευχή στον άγιο του οποίου ή την αγία της οποίας φέρουμε το όνομα ή προς τον άγιο ή την αγία που εορτάζει κάθε ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση λέμε «Άγιε / αγία του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών».

 

Πώς κάνουμε προσευχή με κομποσκοίνι

 

Το κομποσκοίνι λειτουργεί τόσο ως βοήθημα προσευχής όσο και ως φυλακτό. Μπορούμε να φοράμε ένα στο χέρι μας συνέχεια ή ένα μεγαλύτερο στον λαιμό. Έχοντας ένα κομποσκοίνι συνέχεια μαζί μας, μας υπενθυμίζει την προτροπή του Αποστόλου Παύλου για συνεχή προσευχή, «αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Όπου κι αν είμαστε, στο σπίτι, στη δουλειά, το γραφείο, στα μέσα μεταφοράς, μπορούμε να απευθύνουμε λόγια προσευχής στον Θεό και να βιώνουμε τη γαλήνη που χαρίζει η προσευχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου