Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αγαπολογία ή Αγάπη Συντάκτης π.Παναγιώτης Βαρδουνιώτης



Πολύ εύκολα λέμε ότι πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να αγαπάμε τον Θεό, να αγαπάμε ακόμη και τον εχθρό μας. Έχουμε την εντύπωση ότι τα να αγαπάς είναι εύκολο. Αν ήταν εύκολο, τότε όλη η ζωή μας θα ήταν παράδεισος. Το να αγαπάς είναι το πιο δύσκολο. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης στην 1η επιστολή του λέει ότι πο Θεός είναι αγάπη.

Δύο παρατηρήσεις. Πρώτον ο Θεός είναι αγάπη, δεν έχει αγάπη. Συνεπώς η αγάπη δεν είναι συναίσθημα. Δεύτερον, η ουσία του Θεού δεν είναι αγάπη, γιατί τότε ο Θεός θα αγαπούσε αναγκαστικά και όχι ελεύθερα. Τι σημαίνει λοιπόν ότι ο Θεός είναι αγάπη; Σημαίνει ότι το πως της υπάρξεως του Θεού, είναι η αγάπη. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τίποτα άλλο από το Θεό, εκτός από την αγάπη του. Η αγάπη αυτή του Θεού αποκαλύφθηκε πλήρως στο πρόσωπο του Χριστού. Έτσι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την έννοια της αγάπης με το πρόσωπο του Χριστού. Γιατί αληθινή αγάπη πέρα του Χριστού δεν υπάρχει. Συνεπώς όταν ο Χριστός κατοικεί στην καρδιά μας την γεμίζει με αυτήν την αληθινή αγάπη, γιατί ο Χριστός είναι αγάπη. Αγάπη χωρίς τον Χριστό, είναι αγαπολογία. Πως όμως κατοικεί ο Χριστός μέσα μας; Ο Χριστός λέει: "Μακάριοι οι καθαροί την καρδία ότι αυτοί τον Θεό όψονται". Μακάριοι αυτοί που έχουν απελευθερωμένη τη καρδιά τους από πάθη και επιθυμίες , γιατί αυτοί θα δουν τον Θεό. Πρέπει λοιπόν ο άνθρωπος να ελευθερώσει τη καρδιά του από τις επιθυμίες και τα πάθη. Όχι να μην επιθυμεί, αλλά να επιθυμεί ελεύθερα. Όχι να μην έχει πάθος, αλλά το πάθος αυτό να είναι εκούσιο. Πως γίνεται αυτό; Με την ασκητική της Εκκλησίας. Σε πολλά τροπάρια των αγίων η Εκκλησία ψάλλει: Νηστεία, αγρυπνία , προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών. Όλοι οι άγιοι, με τον ασκητικό τους αγώνα, νηστείες, αγρυπνίες, προσευχή, ακτημοσύνη, χαμαικοιτίες, έλαβαν την θεία Χάρη, έκαναν συγκάτοικό τους τον Χριστό. Χωρίς άσκηση, αγάπη δεν γίνεσαι. Οι Πατέρες λένε: Αν δεν δώσεις αίμα, δεν λαβαίνεις πνεύμα. Όποιος θέλει ειλικρινά να αγαπά, πρέπει να λιώσει τη φιλαυτία του και τον εγωισμό του. Διαφορετικά ζεί μέσα σε μια αγαπολογία και βασανίζει τον εαυτό του και τους γύρω του. Αγάπη χωρίς το Χριστό μέσα σου, είναι μια ψευτιά.

Περί Αγάπης

Ο Θεός εκ φύσεως αγαθός και απαθής, όλους τους αγαπά εξίσου, και τους καλούς και τους κακούς. Τον ενάρετο τον δοξάζει (όχι με τη κοσμική έννοια), επειδή αποκτά και τη γνώση, ενώ τον κακό άνθρωπο τον ελεεί λόγω της αγαθότητάς Του και της αγάπης Του. Έτσι και ο καλοπροαίρετος άνθρωπος, όλους τους ανθρώπους τους αγαπά εξίσου. Τον ενάρετο για την ανθρώπινη φύση του και την αγαθή προαίρεσή του, ενώ τον κακό τον ελεεί και σαν συνάνθρωπό του και λόγω της αγάπης του. ........Όταν σε προσβάλει κανένας ή σ' εξευτελίσει σε κάτι, τότε φυλάξου μη και οργισθείς εναντίον του, και χάσεις την αγάπη. Όταν αισθανθείς πόνο επειδή κάποιος σε πρόσβαλε ή σε ντρόπιασε, να ξέρεις ότι ωφελήθηκες πολύ. Γιατί με το ντρόπιασμα βγήκε από μέσα σου η κενοδοξία. (Άγιος Μάξιμος Ομολογητής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου